HELLITTÄMISEN TAIKA

Olen lukenut tänä talvena kahteen kertaan Marika Rosenborgin kirjan: ” Luopumisen kauneus, kirja hellittämisestä ja hyväksymisestä ”. Tämä kirja oli kuin lämmin syli, jossa sai levätä pitkään ja rauhassa. Visuaalisesti kirjasta tulee mieleeni kaksikin kuvaa. Toisessa kuvassa äiti silittää pientä lastaan ja toisessa kuvassa näen järven rannalla naisen, joka katsoo ylös taivaalle, jossa näkee lintujen lentävän kurkiauran muodostelmassa. Kirja antoi minulle ymmärrystä, lohtua ja toivoa.

Hellittäminen on teema, jota olen opetellut jo pitkään. Kun on ollut ahkera ja tunnollinen sekä tehnyt nuorempana paljon töitä jäi tietynlainen suorittaminen ikään kuin päälle. On ollut normaalia tehdä, toimia ja olla aktiivinen. Lisäksi olen ollut kiinnostunut monista eri asioista ja halunnut aina oppia uutta. Viisas elämä kuitenkin pysäytti minut. Jos ei itse osaa ajoissa hellittää, niin keho kyllä kertoo sen. Kehoni sanoikin, että jo oli aikakin hellittää ja hidastaa tahtia!

Kun jouduin aikanaan hellittämään ymmärtäessäni, että yksi työpolku oli kuljettu loppuun, niin taideterapiaopinnot auttoivat minua kasvuprosessissa matkalle itseeni. Opinnot antoivat minulle pohdittavaa, oivalluksia ja lopulta eheytymistä. Oma persoonani, eletty elämä, luovuus ja ammattitaito nivoutuivat yhteen kuin palapelin palaset. Lisäksi oman psykoterapian myötä olen hahmottanut ja ymmärtänyt elämääni, ja kokonaiskuva on kirkastunut. Täydellinen ei tarvitse olla ja työstettävää on vieläkin. Se kuuluu ihmisyyteen. Oman kokemukseni myötä suosittelenkin, ettei kukaan jäisi ongelmien ja haastavien tilanteiden kanssa yksin pähkäilemään. Mitä paremmin ymmärtää itsensä sitä vahvemmaksi sisäinen turva lopulta muodostuu.

Marikan kirja kosketti minua monestakin syystä. Elämään liittyy monenlaiset luopumiset. Ja se ei ole aina helppoa. Joudumme luopumaan ihmisistä, asioista ja tilanteista. Yli viisikymppisenä koen, että olen ylittänyt vedenjakajan. Vähemmän aikaa on edessäpäin, mutta juuri se on saanut minut pysähtymään ja miettimään, että mitä haluan ja mikä on tärkeää. Osa luopumisista on hyväksi ja tarpeen. Voimme esimerkiksi luopua ajatuksista, joista on muodostunut uskomuksia. Omalla kohdallani tässäkin on ollut paljon työstettävää. Osa uskomuksista on kulkenut mukanani vuosia. Näin niistä on muodostunut minulle normaali käsitys asiasta. Nykyisin huomaan tämän selkeämmin, pysähdyn ja mietin miten voin muokata tätä ajatusta uudelleen. Voin hellittää ei-arvostavista ajatuksista ja muokata ne uudelleen positiivisempaan muotoon.

Hellittäminen ei ole aina yksinkertaista. Arjessa on velvoitteita ja ne vaan tulee tehdä. Elämä tuo eteemme välillä myös yllätyksiä ja ne voivat muuttaa paljonkin arkea kuten esimerkiksi vakava sairastuminen. Elämä heittää hetkessä häränpyllyä ja tulee paljon huolta ja mietittävää, että miten toimia tästä eteenpäin. Tällaisina hetkinä itsemyötätunto antaa tukea ja toivoa. Mitä enemmän vahvistaa luottamusta itseään, elämää ja tulevaisuutta kohtaan, niin se antaa voimaa vaikeina hetkinä. Hellittäminen on välillä haastavaa, mutta siinä on myös kauneuden taikaa; pysähtyminen, irti päästäminen ja uudet näkökulmat antavat uusia mahdollisuuksia mennä eteenpäin.

Omissa taideterapeuttisissa vertaistukiryhmissäni haluan tukea sitä, että ihmiset oppivat huomaamaan myös omat voimavaransa ja vahvuutensa. Nämäkin auttavat myös vaikeissa tilanteissa ja pääsemään lopulta ongelmista ratkaisuihin.

Lopuksi haluan jakaa Marika Rosenborgin viisaat sanat sellaisesta tilanteesta, jota ei ole mahdollista ratkaista, vaikka haluaisi. ” Joskus jäljelle jää vain sekamelska, joka pitää hyväksyä. Sovinto on onneksi saatavilla silloinkin. Se on rauhan tekemistä oman itsensä kanssa. Hallinnan tunteen halusta hellittämisestä. Suostumista siihen mikä on. Nyt on näin. ”

Kirja, joka inspiroi ajatuksiani ja johon viittaan blogissani on Marika Rosenborgin: ”Luopumisen kauneus, kirja hellittämisestä ja hyväksymisestä”. Otava, 2022.

sarastuS28

:sta
Sarastava valo on taideterapia- ja hyvinvointipalveluja tarjoava yritys Tampereella. Taideterapia ja keskustelutuki, yksilö- ja ryhmäkäynnit. Lisäksi myynnissä maalauksia ja runotauluja. Kuuntelu, läsnäolo, yhteistyö, kunnioitus, luottamuksellisuus ja ratkaisukeskeisyys kuvaavat työni arvoja.