KEHO – KOKONAISVALTAINEN PAKETTI

Suhde itseemme on iso kokonaisuus: se on itsetuntemusta, itsekunnioitusta, itseluottamusta ja itsearvostusta. Se miten näemme ja koemme itsemme, kulkee käsi kädessä kehonkuvan kanssa. Tämä on todennettu tutkimuksissakin. Lukiessani Rakas keho -kirjaa aloin oivaltamaan selkeästi, kuinka itsearvostuksen ja itsetunnon vahvistaminen on olennainen keino oman kehonkuvan suojaamiseksi.

Itse suren sitä, kuinka paljon nykyisin nuoret, ja kenties osa vanhemmistakin, vertailevat itseänsä toisiin somen tekstien ja kuvien kautta. Se aiheuttaa tarpeetonta murhetta ja surua. Itse sain elää nuoruuden, jolloin ei ollut esimerkiksi facebookin kaltaista sosiaalista mediaa. Olen kuitenkin ollut itsekin kriittinen ja soimannut kehoani paljonkin. Myöskin toisten kommentit ovat jääneet muistilokeroihini. Miten kehonsa näkee ja kokee, vaikuttaa myös eri aikakausien tapahtumat, kivut ja sairaudet sekä ikääntyminen.

Joskus olemme niin tottuneita itsemme mollaamiseen, ettemme huomaa kyseenalaistaa sitä. Useimmille meistä on tuttua ajoittainen epätyytyväisyys omaan kehoonsa. Onneksi se on useimmiten ohimenevää. Joskus kriittisyys ja huolet voivat pitkittyessään altistaa esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen tai syömishäiriöön. Silloin suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä lääkäriin.

Jos annamme itsekriittisille ajatuksille vallan, sillä on meihin valtaisa mahti. Voimme valita myös ajatella lempeämmin itsestämme. Mielemme tuotokset saattavat tuntua todellisilta, mutta itse asiassa ne ovat mielemme luomaa kuvitelmaa. Käydessäni jäsenkorjaajalla hoidattamassa kipeää olkapäätäni sain paljoa tietoa kehoni rakenteesta, ja mitkä kaikki tapahtumat vaikuttaneet esim. vinoon lantioon ja miten valtavan viisas kehoni on. Koin heränneeni katsomaan kehoani uusin silmälasein: kuinka hienosti kehoni onkaan minua kannatellut kaikista krempoista huolimatta kaikki nämä vuodet. Ihana viisas keho!

Olen itse kulkenut pitkän matkan vaativuudesta lempeyteen, myös kehoni suhteen. Nyt osaan jo kuunnella selkeämmin myös kehoni viestejä. Välillä se kaipaa lepoa, toisinaan liike on parempi vaihtoehto. Ja nyttemmin olen ymmärtänyt entistä paremmin myös, että hyvä ravinto on olennaista, se on kunnioitusta ja arvostusta myös kehoaan kohtaan ja lisää samalla hyvinvointia. Kun kohtelee itseään monipuolisesti hyvin, niin siinä vahvistuu sekä keho että mieli.

Nykyisin kiinnitetään huomiota enemmän myös kehopositiivisuuteen, joka tarkoittaa jokaisen kehon hyväksymistä riippumatta koosta tai ulkoisesta olemuksesta, fyysisestä toimintakyvystä tai sukupuolesta. Me itse kukin voimme kannustaa ja kunnioittaa omaa kehoamme entistä enemmän. Jos kriittisyys nostaa päätään, kysy itseltäsi: auttaako tämä puhe minua elämään tyytyväisenä ja hyvillä mielin? Kehokin kaipaa kauniita sanoja, kannustusta ja kiitosta.

LUKUVINKKI: Rakas keho, Katarina Meskanen ja Heidi Strengell, Tuuma, 2019.

Kuva on taideterapiaopintojen aikaisesta Utujoutsi-tehtävästä. Se on moniuloitteinen tehtävä itsetuntemuksen tueksi.

sarastuS28

:sta
Sarastava valo on taideterapia- ja hyvinvointipalveluja tarjoava yritys Tampereella. Taideterapia ja keskustelutuki, yksilö- ja ryhmäkäynnit. Lisäksi myynnissä maalauksia ja runotauluja. Kuuntelu, läsnäolo, yhteistyö, kunnioitus, luottamuksellisuus ja ratkaisukeskeisyys kuvaavat työni arvoja.