LUONTO TAITEEN JA IHMISEN YSTÄVÄNÄ

Olen aina saanut inspiraatiota niin taiteista kun luonnosta. Taiteen eri tyylien äärellä saan iloita, hämmästellä ja herkistyä. Luonto on hauras ja ainutlaatuinen taideteos itsessään. Olen nuoresta lähtien ollut kiinnostunut myös monista eri dokumenttiohjelmista kuten luonto-, taide-, kulttuuri- sekä historiadokumenteista. Nämä kaikki yhdistyvät hienosti Areenassa nähtävillä olevasta 3-osaisesta dokumenttisarjasta: ”Luonto, ihminen ja taide”. Tässä sarjassa taidehistorioitsija James Fox johdattaa meidät luonnon merkityksen äärelle ja miten luonto heijastuu taiteisiin. Dokumenttisarja inspiroi minua tämänkertaisen blogini äärelle.

Vuosituhansia sitten ihminen pyrki elämään sopusoinnussa luonnon kanssa. Luonto antoi niin ravintoa kuin materiaalia vaatteisiin. Eläimiä kunnioitettiin paremmin kuin nykypäivänä. Ihmiskunta on kuitenkin pyrkinyt hallitsemaan luontoa kautta aikojen. Nykyään ihminen pystyy valjastamaan luonnon voiman omaan käyttöön niin halutessaan. Luonto on kuitenkin erottamaton osa ihmistä. Luontoa tarkkailemalla voi oppia niin itsestään kuin maailmasta. Luonto myös tekee hyvää. Tutkimukset osoittavat, että lyhytkin aika metsässä laskee sydämen sykettä ja verenpainetta ja nopeuttaa stressistä palautumista. Myös esimerkiksi puutarhat voivat toimia myös pienimuotoisena hiljentymisen paikkoina ja antaa meille paljon iloa arkeemme.

Taidehistorioitsija Fox kertoo: ”Taide on arvokasta, ainutlaatuista todistusaineistoa ihmisen asenteista ympäri maailman ja kautta aikojen”. Taiteen kautta pääsemme myös mielenkiintoiselle matkalle historiaan, kun tutkitaan vanhoja taideteoksia. Taiteilijat ovat kunnioittaneet luontoa ja luonto on inspiroinut monia taiteilijoita, eikä ihme. Muun muassa itämaisten mattojen kuvioissa voi nähdä luonnon inspiroimia kuvioita. Romantiikan ajan taidemaalarit ihailivat kesyttämätöntä luontoa. Joseph Turner tuli kuuluisaksi luontomaalauksistaan. Taiteilijat osasivat töissään kuvata myös tunteita. Itse olen aina ihaillut taidemaalausten ohella luolamaalauksia; miten hienolla tavalla ne kertovatkaan alkuaikojen ihmisten arjesta ja elämästä.

Luonnossa ihminen pääsee pysähtymään hetkeen ja aikaan, kuulumaan osaksi maisemaa. Nuotion äärellä ajatus voi kulkea kauas ja samalla mieli rauhoittuu arjen oravanpyörästä. Sydämen syke rauhoittuu ja mieli tasaantuu. Lenkki ulkona tuulettaa sopivasti mieltä ja auttaa keskittymään ja jaksamaan paremmin arkisten askareiden parissa. Hiljaisuudessa kuulee mielestäni parhaiten. Luonto antaa meille mittasuhteita. Omat murheet pienenevät, kun istun kalliolla ja katselen kauas järven horisonttiin. Luonto inspiroi myös mielikuvitusta. Tuskin olen ainoa, joka on ihaillen katsellut pilvimuodostelmia ja löytänyt niistä erilaisia hahmoja. Hyödynnän mielelläni myös luonnonmateriaaleja taideterapeuttisiin tehtäviin.

Maaliskuussa on kaksi päivää, jolloin luonnon tärkeys on fokuksessa. Maailman metsäpäivää vietetään 21 päivä ja earth hour-tapahtumaa 25 päivä maaliskuuta. Earth hour on WWF:n organisoima maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma. Metsistä huolehtiminen edistää luonnon monimuotoisuutta ja torjuu ilmastonmuutosta. Myös pörriäiskampanjat ovat viisaasti esillä nykypäivänä. Lisäksi voimme jokainen kunnioittaa jokamiehen oikeuksia luonnossa liikkuessamme ja huolehtia osaltamme mm. siitä, että ettemme roskaa luontoa.

Luonnon voi tuoda myös sisälle kotiinsa. Viherkasvit ovat aina kuuluneet osaksi kotiani ja sisutusta. Keväällä on ihana upottaa kädet multaan ja antaa kasveille uutta, ravinteikasta kasvualustaa. Parveke saa toukokuussa omat taimensa ja yrtit. Kotoani löytyy myös kiviä, pari käkkyräoksaa ja käpyjä. Niistä on hauska luoda asetelmia ja ne antavat talvenkin keskellä muistutuksen luonnon ihanasta monimuotoisuudesta.

Luonto todellakin tekee meille hyvää ja mikä parasta saamme olla aitoina itsenämme kaikkine tunteinemme luonnon helmassa. Luonto on kuin hyvä ystävä, joka tukee, lohduttaa ja voimaannuttaa. Luonto antaa meille kaikille taiteen ystäville ja taiteilijoille myös eri sävyjä, muotoja, tekstuureja, ääniä ja tunnelmaa, josta voi ammentaa aineksia omaan taiteeseen. Luonto on innoittanut minua myös kirjoittajana, runoni saavat usein inspiraatiota säkeistöihinsä luonnon monipuolisuudesta. Ollaan siis luonnon puolella ja ystäviä sekä pidetään huolta arvokkaasta, kauniista ja monimuotoisesta luonnostamme.

”Art will never be able to exist without nature” – Pierre Bonnard

sarastuS28

:sta
Sarastava valo on taideterapia- ja hyvinvointipalveluja tarjoava yritys Tampereella. Taideterapia ja keskustelutuki, yksilö- ja ryhmäkäynnit. Lisäksi myynnissä maalauksia ja runotauluja. Kuuntelu, läsnäolo, yhteistyö, kunnioitus, luottamuksellisuus ja ratkaisukeskeisyys kuvaavat työni arvoja.