MILLÄ INTENTIOLLA KOHTI UUTTA?

Kun edessä on uusi tilanne esimerkiksi työhaastattelu, projektin aloitus tai ensimmäiset treffit niin saatamme monesti luoda tästä ennakkoon olettamuksen sen sujumisesta. Vanhat kokemukset saattavat värittää suhtautumista tilanteeseen. Myös uskomukset voivat vaikuttaa vahvastikin asiaan. Jos taustalla on negatiivinen kokemus tai pettymys, voi olettamus värittyä pessimistisempänä kuin ilman aiempaa ikävää kokemusta. Ajattelullamme on iso vaikutus tilanteisiin ja omaa mindsettiä voikin muokata. Kun alamme tiedostaa mistä asenteemme kumpuaa ja miten se käytännössä näkyy, voi lähteä tekemään muutoksia.

Olen itse pyrkinyt elämän ja eri kokemusten myötä muokkaamaan omaa ajatteluani. Lisäksi olen saanut hyvien keskustelujen kautta usein kirkastavia oivalluksia. Esimerkiksi syksyllä olin eräässä tilanteessa turhan pessimistinen etukäteen, niin ystäväni sanat puhelimessa muistuttivat minua viisaasti toiveikkuudesta: älä ajattele tarinaa valmiiksi. Voimme antaa sijaa enemmän mahdollisuuksille. Joskus voimme kysyä itseltämme myös: uskallanko ottaa hyvän vastaan? Elämän yllätykset myös opettavat meitä. Toisinaan, kun emme saakaan sitä mitä ajattelimme olevan täydellinen meille, osoittautuukin oikeaksi. Voimme myös opetella positiivisten tavoitetilojen luomista elämäämme.

Opiskellessani ratkaisukeskeiseksi kuvataideterapeutiksi tunsin löytäväni sen mitä olin kauan etsinyt. Olen usein todennut, että se oli tieni kotiin. Sain toimivia työkaluja, miten huomio ongelmista siirretään toiveisiin, aiempiin onnistumisiin ja osaamiseen, voimavaroihin ja tavoitteisiin. Loppuvuodesta minulla on tapana ikään kuin skannata mennyt vuosi läpi. Erityisesti haluan nostaa näkyviin pienetkin hyvät asiat, kohtaamiset ja onnistumiset. Ne jäävät joskus arkisen elämän jalkoihin, mutta niiden äärelle palaaminen muistuttaa kaikesta hyvästä, myös siitä mistä kaikesta on selvinnyt, mitä on oppinut ja mistä voi olla kiitollinen. Hyvä vahvistaa hyvää ja on helpompi luoda positiivisia tavoitteita tulevaisuuteen.

Olen jo muutaman vuoden ajan miettinyt jokaiselle vuodelle myös jonkin teeman, jota haluan elämääni ja arkeeni. Viime vuodelle valitsin sanaparin: avoimet ovet. Halusin tällä toivottaa tervetulleeksi erilaisia uusia asioita ja mahdollisuuksia elämääni. Mieleeni viime vuodelta jää erityisesti kesätyöni nuottivalmentajana, lapsuuden ystävän tapaaminen noin 50 vuoden jälkeen ja matka Wieniin. Erilaisia ja yhtä merkityksellisiä ovat nämä kaikki.  Vaikka elämässäni on ollut myös haasteita, niin päällimmäisenä on kuitenkin kiitollisuus. Elämään kuuluu kaikki, niin tasaiset vaiheet, kuin välillä hankaluudet. Silti lopulta olen hyvin kiitollinen ja erityisesti haluan kiittää ystäviäni ja tukijoukkojani vierellä kulkemisesta sekä ihania asiakkaita, joille olen saanut ohjata taideterapeuttisia tehtäviä.

Uuden vuoden alkaessa tehdään usein uuden vuoden lupauksia. Uuden kynnyksellä kannustan miettimään mikä sinulle on oikeasti tärkeää. Tavoitetta tehdessä luo siitä mahdollisemman konkreettinen ja pilko se välitavoitteisiin. Positiivista tavoitetilaa voit miettiä myös mielikuvien avulla. Tunteiden hyödyntäminen on myös hyväksi: mitä myönteisiä tunteita koet, kun olet saanut tavoitteesi? Mitä näet, mitä tunnet, missä se tuntuu kehossasi? Voit myös luoda kuvan siitä, kun olet saavuttanut tavoitteesi. Sen voi luoda intuitiivisesti, vapaasti maalaten omilla lempiväreillä kuvaksi. Toinen tapa on tehdä tavoitekartta: leikkaa lehdistä kuvia ja tekstejä, jotka kuvastavat toivomaasi tilannetta. Lisää mukaan tarvittaessa omia sanoja ja piirustuksia.

Minkälaisella intentiolla, tavoitteella ja asenteella haluat lähteä kohti uutta vuotta?

” Onnistuminenkin on asenne. Se on avoimuutta uusille ideoille, halukuutta kuunnella, innokkuutta oppia, halua kasvaa ja joustavuutta muuttua ”

                                                                         B.J. Gallegher

sarastuS28

:sta
Sarastava valo on taideterapia- ja hyvinvointipalveluja tarjoava yritys Tampereella. Taideterapia ja keskustelutuki, yksilö- ja ryhmäkäynnit. Lisäksi myynnissä maalauksia ja runotauluja. Kuuntelu, läsnäolo, yhteistyö, kunnioitus, luottamuksellisuus ja ratkaisukeskeisyys kuvaavat työni arvoja.