VÄRIT JA NIIDEN VAIKUTUS ELÄMÄSSÄ

Oletko tullut ajatelleeksi, kuinka paljon värejä ympärillämme on? Perinteisesti tulee mieleeni värioppi sekä pää- ja vastavärit. Värit vaikuttavat meihin monella tavalla, vaikkemme sitä tietoisesti ajattelisikaan. Värien havaitseminen on kokemusta ja tuntemusta, johon vaikuttaa värien kylläisyys ja kirkkaus. Paljon vaikuttaa myös valo ja miten se heijastuu eri pinnoista. Väreihin on vaikuttanut niin historia, biologia, kulttuuri kuin trendit. Mietipä vaikka hää- tai hautajaisrituaaleja eri maissa ja värejä niissä. Esimerkiksi Aasian maissa valkoinen on surun väri ja morsian pukeutuu usein punaiseen. Väreillä on myös psykologista vaikutusta, ne vaikuttavat muotimaailmassa ja sisustuksessa ja niillä on sanottu olevan myös hoidollisia vaikutuksia. Sairaaloissa on tunnettua, että käytetään neutraaleja sävyjä sekä sinistä tai vihreää, rauhoittavia ja rentouttavia värejä. Mainoksissa taasen käytetään usein voimakkaita sävyjä ja paljon kuvia.

Useimmilla meillä on myös lempivärimme. Jotkut värit antavat meille lohtua ja toiset mielihyvää. Ravintoasioissa suositellaan nykyään syömään myös mm. kaikenvärisiä kasviksia terveysvaikutusten takia. Väreillä voidaan vaikuttaa mielestäni isosti myös työviihtyvyyteen. Ajattelepa toimistoa, jossa kaikki on harmaata, ilman verhoja tai mitään viihtyvyyttä tuovaa kuten viherkasveja. Yleisesti ottaen vaaleat värit laajentavat ja tummat pienentävät. Kotiaan sisustaessa jokainen saa päättää millaiseksi ympäristönsä haluaa luoda. Mielikuvitustakin voi hyödyntää! Väreistä on tutkittuakin tietoa paljon, mutta lopulta tärkeintä on oma kokemus.

Väreistä itselleni tulee mieleen myös luonto. Se on varsinainen sävyjen aarreaitta. Kesällä vihreääkin on niin monta hienoa eri sävyä. Kun katselet taivaan väritystä eri vuorokauden ja vuoden aikoina ja eri paikoissa, niin voit nähdä upean kirjon eri värejä ja sävyjä. Syksyn ruska saa minut aina voimaantumaan. Vaikka sää kylmene pikkuhiljaa ja luonto alkaa vetäytyä talvilevolle, niin ruskan hehku maassa ja puissa on upeaa, saan siitä voimaa. Valokuvaan myös paljon luontoa, en koskaan kyllästy siihen, koska luonnon värit ikään kuin maalaavat alati muuttuvaa taideteosta.

Olen lapsesta saakka rakastanut värejä ja siksi varmaan aloin raapustamaan paperille pienestä pitäen. Visuaalisena ihmisenä olen aina myös käynyt näyttelyissä ja taidemuseoissa. Pidän sisustuksessa sopivan minimalistisesta, vaaleudesta ja ehdottomasti lämpimistä sävyistä. Minulla oli pitkään graafinen harmaa matto olohuoneessa. Lopulta se oli liian tylsä ja väsyttävä väri ja vaihdoin väriä sekä muotoa. Arvaatko minkä värinen matto tuli tilalle?

Kuulutko niihin, joka vaihtaa vuodenaikojen tai juhlapyhien mukaan värejä myös kotona? Uskon, että se tekee hyvää, piristää ilmettä varsinkin pienessä kodissa. Itselläni on myös värikausia niin, että jokin väri vaan kutsuu luokseen, joten puen sitä enemmän päälleni ja saan siitä näin myös iloa ja hippusen lisää energiaa. Tämän kesäni värini on ollut vihreä. Väreillä on aina ollut myös symbolista merkitystä. Esimerkiksi vihreä, yksi lempiväreistäni, merkitsee itselleni: luontoa, tasapainoa, kasvua ja luovuutta.

Nuorena piirsin paljon ja vanhemmiten olen siirtynyt vesivärien kautta akryyliväreihin. Pidän värien sekoittamisesta ja siitä ettei kovin tarkasti suunnittele lopputulosta. On kiva yllättyä mitä paperille syntyi. Siksi myös nykyään oma työskentely on enemmän abstraktiiviseen suuntaan menevää. Se sopii minun intuitiiviselle luonteelleni ja antaa enemmän tilaa kekseliäisyydelle ja luovuudelle. Kannustan kaikkia myös rennosti kokeilemaan eri värejä. Joskus jonkin inhokki-värin taustalla voikin piiliä jokin vanha kokemus, joka yhdistyy tiettyyn väriin.

Myös tunteita ja ajatuksia voi pohtia ja tunnustella värien kautta. Millaisia sävyjä löytyy sinun kiukustasi tai ilostasi? Piirrä tai maalaa se kuvaksi, älä mieti lopputulosta, vaan keskity tunteeseen ja aistimukseen. Oikein pahana päivänä voi vaan antaa värien piirtyä paperille kerta toisensa jälkeen, uudestaan ja uudestaan. Yleensä ikävä tunne alkaa hiljalleen laimentua. Voit myös miettiä: mikä väri voisi piristää juuri nyt? Kokeile laittaa pieni pisara toista väriä kuvaan. Miltä se näyttää ja tuntuu?

Lopuksi vielä siihen harmaaseen, neliskulmaiseen mattoon. Se sai väistyä pyöreän keltakuvioisen maton tieltä. Mutta ei harmaakaan huono ole, ripaus harmaata tässäkin matossa antaa siihen juuri sopivan säväyksen.

sarastuS28

:sta
Sarastava valo on taideterapia- ja hyvinvointipalveluja tarjoava yritys Tampereella. Taideterapia ja keskustelutuki, yksilö- ja ryhmäkäynnit. Lisäksi myynnissä maalauksia ja runotauluja. Kuuntelu, läsnäolo, yhteistyö, kunnioitus, luottamuksellisuus ja ratkaisukeskeisyys kuvaavat työni arvoja.