MISTÄ LÖYTYY ELÄMÄN MERKITYKSELLISYYS?

Oletko koskaan ollut elämäntilanteessa tai -hetkessä, jossa olet miettinyt elämäsi tarkoitusta ja merkitystä? Usein kriisit pysäyttävät meidät pohtimaan mikä on oikeasti itselle tärkeää ja arvokasta. Nämä ovat kuin stop-merkkejä, joita pysäyttävät katsomaan tarkemmin, että mihin suuntaan kannattaa edetä. Myös ikääntyminen ja eletyn elämän kokemukset havahduttavat pohdintojen äärelle: mikä on oikeasti juuri minulle arvokasta elämässäni, josta haluan pitää kiinni?

MERKITYKSELLISYYDEN MÄÄRITELMÄ

Filosofi Frank Martelan mukaan elämän merkityksellisyyden kokemista ohjaavat arvot, tavoitteet ja päämäärät. Koemme oman elämämme sisäpuoleltamme. Joka päivä teemme valintoja – tietoisia tai tiedostamattomia. Martelan mukaan psykologiset perustarpeet – autonomian tarve, kyvykkyyden tarve ja yhteenkuuluvuuden tarve – vaikuttavat hyvinvointiimme ja samalla merkityksellisyyden tunteeseen. Hän haluaa lisätä listaan myös hyväntahtoisuuden eli hyvän tekemisen, joka tutkitusti lisää merkityksen kokemusta ja täyttymyksen tunnetta.

YHTEYS ITSEEN JA TOISIIN

Ihminen kaipaa yhteyttä toisiin, mutta yhtä tärkeänä koen yhteyden itseen. Hyvän itsetuntemuksen myötä itseilmaisu ja omat vahvuudet luovat pohjaa elämän eri asioiden käsittelemiselle sekä merkityksellisyyden havaitsemiselle. Samalla kiinnostutkin ehkä kehittämään itseäsi lisää ja kyvykkyytesi lisääntyy. Hyvä itsetunto auttaa paremmin selviämään myös elämän karikoista. Tunnetko sinä omat vahvuutesi? Taideterapia on yksi hyvä keino lähteä tutkimaan omaa itseään, arvojaan sekä vahvuuksiaan. Kun tunnet itsesi ja sen missä kaikessa olet hyvä, vahvistat itsetuntoasi, huomaat kiitollisuudenaiheita ja merkityksen tunnekin lisääntyy.

ARVOT

Mitkä arvot ovat sinulle tärkeitä ja miten ne näkyvät elämässäsi? Monille arvokkaaksi koetut arvot kuten luottamus, rakkaus tai kunnioitus ovat kärkipäässä listaa, niin myös itselläni. Entäpä arvostettavat arvot kuten tiede, terveys ja taide, kuuluvatko ne listaasi? Ihanteena pidettävät arvoja ovat esimerkiksi rehellisyys, tasa-arvoisuus ja elämän kunnioittaminen, nämäkin ovat monen ihmisen tärkeimpien listalla. Varsinaisiin arvoihin kuuluu mm. oikeudenmukaisuus, tasapuolisuus sekä vapaus. Arvot viitoittavat tietämme ja siksi niitäkin kannattaa välillä pohtia pintaa syvemmältä. Myös omaa arvomaailmaansa voi tutkia taideterapeuttisten tehtävien myötä.

TEE HYVÄÄ

Hyvän tekeminen esimerkiksi vapaaehtoistyön kautta antaa tekijälleen hyvää mieltä ja varmasti lisää tunnetta siitä, että se mitä tekee, on tärkeää. Yhteenkuuluvuutta voi lisätä myös harrastusryhmien tai yhteisöjen kautta. Minulle merkityksellistä ovat aina olleet ystävät. Yhden läheisimmistä ystävistä olen saanut juuri harrastuksen kautta ja ystävyyttä on kestänyt jo yli 20 vuotta. Voimme myös itse olla aktiivisia yhteydenpidossa niin ystävien kuin uusien tuttavuuksien kanssa. Sain itse vastikään viestin entiseltä työkaverilta kahdenkymmen vuoden takaa ja kuinka ilahduinkaan tästä yhteydenotosta!

PIENIKIN VOI OLLA TÄRKEÄÄ

Se mikä on olennaista ja tärkeää voi lähteä pienestä. Esimerkiksi ystävällisyys ja kohteliaisuus ovat ilmaisia hyveitä ja voit joskus hymylläsi pelastaa jonkun päivän! Viimeksi ilahduin paljon siitä, kun nuori poika osoitti kohteliaasti, että ole hyvä, voin mennä bussin ovesta ensiksi sisään. Pieni ele, mutta ilo ja lämpö läikähti sydämessäni. Merkittäviä voivat olla myös kohtaamiset uuden ihmisen kanssa. Ystävyyskin voi alkaa avoimesta katseesta ja samankaltaisesta kiinnostuksesta. Myös pienet ja arkiset hetket kuten auttaminen kotitöissä, kiitos ja anteeksipyyntö sekä lämmin halaus ovat inhimillisiä eleleitä, jotka antavat paljon saajalleen, varmasti myös antajalleen.

MERKITYKSELLISYYTTÄ HETKISSÄ

Lyhyt lista tärkeistä asioista elämästä koostuu kolmesta koosta: kunnioituksesta, kuuntelemisesta ja kannustamisesta. Mielestäni läsnäolo toisen kanssa aitona omana itsenä avoimesti ja kunnioittavasti on kaiken lähtökohta. Me kaikki tarvitsemme myös lähellemme ihmisiä, jotka ovat tukenamme elämän myrskyissä. Itselleni merkittävää on lisäksi kuunnella sydäntään ja elää omannäköistä elämää.

Tässä kiihkeärytmisessä suunnitelmallisessa maailmassa tärkeintä ei ole suorittaa ja tavoitella. Lempifilosofini Martelakin varoittaa liiallisesta tavoitteiden asettelusta ja maksimitulosten saavuttamisesta. Elämämme on kertomus, joka koostuu ainutlaatuisista asioita. Elämme kertomukseen kuuluvat kaikki ne asiat mitä kohtaamme ja koemme. Maailma voi välillä hämmentää, välillä tulee pahaa vastaa, välillä todistat häkellyttävää kauneutta. Komea ura, tittelit ja saavutukset jäävät minulle toiseksi inhimillisyyden rinnalla. Eikö tärkeintä lopulta ole ne elämän pienet ihanat hetket? Mitkä asiat arjessasi ovat sinulle merkityksellisiä juuri nyt?

KIRJAVINKKI: Frank Martela, Elämän tarkoitus, suuntana merkityksellinen elämä. Gummerus, 2020.

sarastuS28

:sta
Sarastava valo on taideterapia- ja hyvinvointipalveluja tarjoava yritys Tampereella. Taideterapia ja keskustelutuki, yksilö- ja ryhmäkäynnit. Lisäksi myynnissä maalauksia ja runotauluja. Kuuntelu, läsnäolo, yhteistyö, kunnioitus, luottamuksellisuus ja ratkaisukeskeisyys kuvaavat työni arvoja.