Oletko tullut kiinnittäneeksi huomiota sanoihin mitä käytät arjessasi? Usein toistamme vanhaa, tuttua kaavaa, se on normaalia ja usein automaattista. Tutustuin muutama vuosi sitten webinaarin, työpajan ja kirjallisuuden myötä NLP-valmentaja ja kouluttaja Jaana Hautalaan. NLP eli neurolingvistinen ohjelmointi on ajattelutapa ja toimintamalli, joka auttaa ihmisiä kehittämään osaamistaan parhaalla mahdollisella tavalla. Olen itsekin opiskellut NLP:tä, mutta opinnoista oli sen verran aikaa, että uusi, innostava kouluttaja sai minut pysähtymään ja havaitsemaan tarkemmin, miten ajattelen, miten puhun itselleni ja mitä sanoja käytän. Arjen tiimellyksessä ei välttämättä aina tule sen kummemmin kiinnittäneeksi huomiota puheeseensa. Onko se kriittistä, tulkitsevaa vai onko se joustavaa, lempeää ja kannustavaa? Oletko huomannut kuinka usein oma sisäinen puhe estää tai hidastaa asioita?
”Voimme valita millä tunne-energialla lähdemme päivään”, kannustaa Jaana. Jo vanha kansa varoitti aloittamasta päivää ”väärällä jalalla”. Monelle meistä tämä on oppimisen paikka; ettemme heti työpaikalla rynnättyämme ala käydä läpi sähköposteja ja säätää samalla monta asiaa yhtä aikaa. Mieli ja keho ovat aina yhteydessä. Kun pysähtyy hetkeksi, pyörittää vaikka hartioita ja hengittää rauhassa, niin myös mieli rauhoittuu. Jospa aloittaisinkin tämän päivän juomalla kupin teetä ja yksi asia kerrallaan?
Ihminen ajattelee kymmeniä tuhansia ajatuksia päivittäin. Monesti emme edes tiedosta niitä kaikkia. Me emme kuitenkaan ole sama kuin ajatuksemme. Ajatukset voi aina sanoittaa uudelleen, ja ääneen lausuessa ne vahvistuvat. Ajatukset voi siis muotoilla uudelleen. Kannattaa myös suunnata huomio kohti tekemistä, josta tulee hyvä olo. Harhaanjohtavat ja negatiiviset ajatukset voi hylätä. Viimeistään Jaanan oivaltava kysymys: ” Mitä tulee paikalle, kun sinä tulet paikalle?” saa miettimään minkälaista energiaa kuljetat mukanasi, eikö totta?
Usein tavat ja mallit kulkevat mukanamme vuosia. Tietyissä sanoissa ja sanonnoissa piilee sudenkuoppa; ”pitää, on pakko, miksi aina minä, en pysty, täytyy, taas, oma vika”. Oletko pohtinut millaisia ajatuksia ja uskomuksia sinä kannat mukanasi? Voisiko niitä tarkastella ja päivittää myönteisimmiksi, vähän inhimillisemmäksi?
Lempilauseeni on jo pidempään ollut: ”se kasvaa mihin kiinnittää huomiota”. Tämä on kuin vanha vertaus juomalasiin. Onko lasisi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä? Meillä itsellämme on valta valita sanat, joita käytämme. Aina kannattaa siis ajatella mitä ajattelee. Ajatuksissa on valtava voima.
” Aina kannnattaa ajatella, mitä ajattelee ”, Jaana Hautala.
Lukuvinkki: Jaana Hautala. Rohkeiden aikuisten kirja, vapaudu uskomusten kahleista.